Orda, a diétás sajt!

Az ordasajtot a sajtkészítés során melléktermékként létrejött tejsavóból készítjük. Ordát már a sumérok és az ókori egyiptomiak idejében is készítettek, első írásos említése pedig Marcius Porcius Cato Maior, római politikustól származik.

A tejsavó hozzáadott mikroorganizmusok (élőflóra) nélkül, összetevői által eszköze lehet a szervezet mikrobiológiai egyensúlymegőrzésének. Fehérjetartalma könnyen emészthető, nagy biológiai értékű. A tej ásványi anyagainak (cink, magnézium, vas, mangán, kalcium, foszfor, réz, szelén, stb.) nagy része nem a sajtban koncentrálódik az előállítás folyamatában, hanem a tejsavóban, mindezt szerves kötésben, ami a szervezetünk számára jól hasznosítható!

A savó fontos vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, és nem könnyen felszívódó tejcukrokat tartalmaz.

Erdélyből került hozzánk, régebben Magyarországon kevéssé volt ismert ez a sajttípus. Diétázók, testépítők, sportolók kedvelt sajttípusa.

Így készül az olaszoknál ismert RICOTTA is, ami lehet, hogy sokkal ismertebb nálunk, mint az orda, vagy a zsendice.
Korzikán készül a BROCCIU, ami szintén az ordához hasonló tejtermék.

Önmagában, fűszerezve, túrót helyettesítve, süteményekhez, krémekhez alapanyagként és grillezve is fogyasztható és nagyon finom.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button